Braziel

Wat de meeste mensen niet weten over Brazilië.

Tien feiten die je zullen verbazen (met links naar aanvullende informatie).

1) Brazilië is ongelofelijk groot.

Groter dan West- Europa.

Groter dan India en Australia.

Het is het 5de grootste land in de wereld, met een oppervlakte van 8.514.877 km2, om precies te zijn. Niet voor niks staat Brazilië bekend om zijn mooie stranden. De kustlijn van Brazilië is meer dan 8000 km lang.

brazil_size compared to europe meer weten? beeldbron

2) De grootste stad van Brazilië is NIET Rio de Janeiro, maar São Paulo.

Met 11,3 miljoen inwoners, is de stad verantwoordelijk voor maar liefst 11.51% van de Braziliaanse BNP. De stad São Paulo is de hoofdstad van de gelijknamige provincie, waar in totaal 41 miljoen mensen wonen, meer mensen dan in Polen. De stadsbevolking is een mengelmoes van 2e en 3e generatie migranten die vanuit de hele wereld, in verschillende periodes naar Brazilië kwamen, onder andere:

  • 6 miljoen uit Italië
  • 3 miljoen uit Portugal
  • 1.7 miljoen uit Afrika
  • 1 miljoen uit de Arabische wereld
  • 665,000 uit Japan.

In de provincie van Sao Paulo heeft zich in 1948 ook een gemeenschap van Nederlandse immigranten gevestigd. De gemeente Holambra telt nu 8,5 duizend inwoners en is de veiligste gemeente van heel Brazilië.

sao paulo skycrapers HUGE meer weten?  beeldbron

3) Brazilianen zijn gek op het Internet en Social Media. 

Brazilië staat op nummer 4 in de ranking van landen met de meeste internetgebruikers, met bijna 110 miljoen volgens cijfers uit 2013. En het groeipotentieel is enorm, want de internetpenetratie in het land is nog steeds maar 54,2%. Brazilianen zijn ook vaak online: 27 uur per maand (wereldwijd gemiddelde is 24,7 uur). 78% van alle Internetgebruikers zijn ook actief op sociale media, In december 2012 waren er bijna 65 miljoen profielen van Brazilianen  op Facebook. Voordat Facebook een wereldfenomeen werd, hadden Brazilianen zijn voorganger Orkut al ontdekt en bijna overgenomen: in 2009 waren er maar liefst 27 miljoen Brazilianen aangesloten op Orkut. Toen Orkut’s eigenaar, Google, in februari 2014 besloot het sociale netwerk uit de lucht te halen, tekende 65 duizend Brazilianen een petitie daar tegen.

facebook orkut meer weten?  beeldbron

4) Nergens in de wereld werden zoveel slaven naar toe getransporteerd dan naar Brazilië.  

11 keer meer slaven werden vanuit Afrika naar Brazilië vervoerd dan naar de Verenigde Staten. Slavernij in Brazilië heeft bijna drie eeuwen geduurd en de sporen zijn zichtbaar in de Braziliaanse maatschappij tot op de dag van vandaag: 70% van de Brazilianen die in extreme armoede leven zijn zwart. Ze zijn ook bijna afwezig in machtsposities in het land: van de  39 Ministers die het huidig kabinet van President Dilma Rousseff’s regering vormen, is er slechts één zwart, de Staatssecretaris voor Raciale Gelijkheid. In andere woorden, Brazilië heeft helaas een groot probleem met racisme.

Senhora_escravos_1860 meer weten? beeldbron

5) Geen ander land telt zoveel Katholieken als Brazilië.

Er zijn naar schatting 123 miljoenen Brazilianen die zich Katholiek noemen. Dat betekende in 2010 65% van de bevolking. Toch is in de laatste drie decennia het aantal katholieken fors gedaald, terwijl het aantal volgelingen van de tweede religie, het Protestantisme, juist is toegenomen. Anders dan in Nederland, zijn de meeste protestanten in Brazilië aanhangers van verschillende pinkstergemeenten die vrij conservatieve en soms zelfs orthodoxe levensstijlen nastreven. Deze gemeenten hebben meestal hun oorsprong in de Verenigde Staten. De aanhangers drinken geen alcohol, zijn fel tegen abortus en homoseksualiteit en weinig tolerant ten opzicht van volgelingen van andere religies. Ze hebben inmiddels een groot aantal vertegenwoordigers in het Braziliaanse Congres (vergelijkbaar met de Tweede Kamer in Nederland) en vaak blokkeren zij de voortgang van progressieve wetsvoorstellen.  Echter zijn de meeste Brazilianen behoorlijk bijgelovig en combineren vaak meerdere geloofsovertuigingen.

Pope Francis Brazil olympic jersey meer weten? beeldbron

6) Sociale Ongelijkheid is een enorm probleem in het land, maar het probleem neemt af.

Na de invoering van sociale programma’s die de schrijnende verschillen tussen rijken en armen proberen aan te pakken, zoals de Bolsa Família (Familiebeurs, een soort bijstandsuitkering voor de allerarmste gezinnen) zijn tientallen miljoenen Brazilianen boven de officiële armoedegrens geklommen. Volgens cijfers van de World Bank leefden in 2013 nog steeds 8.9% van alle Brazilianen in extreme armoede. Toch was dat al 5% minder dan 5 jaar eerder en de afnemende trend zet door.

inequality-brazil meer weten? beeldbron

7) De huidige Braziliaanse Presidente Dilma Rousseff heeft 2 jaar in de gevangenis gezeten. 

Het gebeurde tussen 1970 en 1972 toen het land werd geregeerd door een militaire junta. De toen 23-jarige studente was actief in de guerrillabeweging tegen de militaire dictatuur. Na een mislukte bankoverval werd ze aangehouden en maanden lang gemarteld.

dilma-dops

8) De grootse Japanse gemeenschap buiten Japan woont in Brazilië.

190 duizend Japanners hebben tussen 1908 en 1941 hun land verlaten voor Brazilië. De emigratie werd tijdelijk stopgezet tijdens de Tweede Wereld Oorlog maar daarna verhuisden nog eens 55 duizend Japanners naar het land van de samba en de caipirinha. Tegenwoordig wonen er meer dan 1,5 miljoen mensen met een Japanse achtergrond .

Affiche_émigration_JP_au_BR-déb._XXe_s.

 meer weten? beeldbron

9) De grootste Gay Pride Parade ter wereld vindt plaats in São Paulo.

Jaarlijks gaan er meer dan 2 miljoen mensen uit binnen en buitenland de straat op om de emancipatie en zichtbaarheid van de LGBT gemeenschap te  vieren. De meeste grote Braziliaanse steden zijn ook best gay friendly. Helaas geldt dat niet voor het hele land. Brazilië staat ook hoog op ranglijsten van homofoob-gerelateerde misdrijven. Volgens Brazilië’s oudste LGBT-organisatie  Grupo Gay da Bahia, gaat elke 2 dagen ergens in het land iemand dood omdat die homo, lesbisch of transseksueel is.  Dat gebeurt meestal op het platteland en vaak heeft de oorzaak te maken met fundamentalistische religieuze motieven.  Naarmate het aantal volgelingen van pinkstergemeenten in het land groeit neemt de homofobie toe.

Brazil_Gay_Pride_Parade_XAP-5 meer weten? beeldbron

10) De derde grootste vliegtuigfabrikant ter wereld, na Boeing en Airbus, is een Braziliaans bedrijf.

Embraer maakt en verkoopt commerciële vliegtuigen aan 85 vliegmaatschappijen uit 58 landen. In 2014 had Embraer een netto omzet van US$ 6,2 miljard.

Embraer_190 meer weten? beeldbron

 

Read more

i e d e r 1

www.ieder1.org

 

Read more

coming soon to Amsterdam….

Read more

Ongelukkige bemoeienis van een Nederlandse ambtenaar in de Braziliaanse politiek.

FullSizeRender

(English version below)

De politieke instabiliteit in Brazilië heeft een climax bereikt. Afgelopen zondag heeft een ruime meerderheid van de Braziliaanse Tweede kamer gestemd voor de voortzetting van het impeachtment proces tegen President Dilma Rousseff. Dit terwijl een president slechts mag worden afgezet wanneer er bewijs is van criminele activiteiten en dit bij Rousseff niet het geval is. Het proces moet nog door de Senaat worden goedgekeurd , maar het is zeer goed mogelijk dat de President wordt afgezet. Meerdere buitenlandse media hebben bericht gedaan over deze antidemocratische machtsgreep. Toch is de impeachment van Roussef nog geen feit.

Desondanks, heeft de economische attaché van het Nederlandse consulaat in São Paulo, Odecio Roland, gisteren op zijn LinkedIn profiel een post geplaatst waarin hij Michel Temer, de van corruptie verdachte vice-President, “de aanstaande” President heeft genoemd , zijn commentaar “ Beleggers en ondernemers zien licht aan het einde van de tunnel”.

Braziel vindt dit een zeer ongepast commentaar, aangezien het impeachment proces nog gaande is. Wij begrijpen heel goed dat het Nederlandse bedrijfsleven hoge verwachtingen heeft van een e.v. neoliberale regering in Brazilië die o.a. het staatsoliebedrijf Petrobras wil privatiseren, en dat dit een gouden kans zou zijn voor Nederlandse investeerders, waaronder Shell. Toch is zo een opportunistische uitspraak van een Nederlandse ambtenaar totaal onacceptabel en een ongepaste inmenging in de soevereiniteit van een (nog) democratisch land.

English version:

A clumsy interference of a Dutch civil servant in Brazilian politics

The political instability in Brazil has reached a climax. Last Sunday, a vast majority of the Brazilian Congress voted in favor of the continuation of the process of impeachment against Brazilian President Dilma Rousseff, although there is no proof of her involvement in any criminal activity. The process must still pass through the Senate, but it is very probable that the President will be ousted. Various international media outlets have reported on this anti-democratic power shift. Still, the impeachment is not yet a fact.

Notwithstanding, the economic attaché of the Dutch Consulate in São Paulo, published a post on his LinkedIn profile yesterday in which he calls the vice-President Michel Temer, himself accused of corruption, ” the future President” and added the comment: ” Investors and businessmen see the light at the end of the tunnel”.

Braziel finds it a troubling comment, once the impeachment process is still ongoing. We understand very well that the Dutch businesses have high expectations for an eventual neo-liberal government in Brazil which aims to privatize Petrobras, the Brazilian oil giant, en that that will be a huge opportunity for Dutch companies, including Shell. Still, such an opportunistic comment coming from a Dutch official is totally unacceptable as it is an unwanted interference in the politics of another (still) democratic country.

Read more