Braziel

Culturele verschillen tussen Nederland en Brazilië in de omgang met de dood: een persoonlijke verhaal.

_DST3569-copy

Niets is fout en angst bestaat niet.

Gisteren heb ik de hele dag op een begrafenis doorgebracht en het was een prachtige dag.

Een van de vele Nederlandse tradities waarvan buitenlanders die hier wonen moeite hebben om te begrijpen (vooral Brazilianen in dit geval) is de manier waarop Nederlanders hun begrafenissen organiseren. In Brazilië ,voor zover ik me kan herinneren , zijn de meeste mensen binnen 48 uur na hun overlijden begraven en de begrafenis ceremonies hebben een sterk religieus karakter en lijken veel op elkaar. Vrienden en buren bereiden soep en koffie en deze worden de hele nacht geserveerd. Ik moet bekennen dat de dood van mensen in mijn omgeving me tot mijn 43 ste bespaard is gebleven en ik heb slechts weinige begrafenissen bezocht.

Terug naar Nederland. Ook als je hier nog nooit bij een begrafenis bent geweest, heb je als buitenlander zeker al wat verschillen opgemerkt. De tocht naar de begraafplaats toont een soort luxe die je verder nauwelijks ziet in dit sobere calvinistische land. Er zijn blinkende limousines, ceremoniemeesters in lange smokings, goed geklede mensen, vrouwen met hoeden, rivieren van bloemen. Als onafhankelijke en goede planners, hebben de meeste Nederlanders een uitvaartverzekering afgesloten die de kosten dekken en vele van hen plannen hun eigen uitvaart tot in de laatste details: van de gastenlijst tot aan de muziekselectie, van het soort kist tot aan het vervoermiddel naar de begraafplaats. In gesprekken met andere Brazilianen die hier wonen, heb ik zelf al commentaren gegeven en gehoord van het type : “ waarom zoveel geld aan de dood uitgeven?”, “Ze ( Nederlanders) zijn hun hele leven zuinig en sober en gaan pas in een limousine rijden als ze dood zijn”, “Waarom wachten ze een week voordat ze de overledene begraven of cremeren?” .

Gisteren, zonder maar een vraag te stellen, heb ik al de antwoorden op deze vragen gehad. Ik heb gisteren veel geleerd. Lessen van een dode man aan diegene die hem hebben overleefd.

De dode man heette Jont en hij was voor mij meer een kennis dan een vriend. Hij was de man van een vriend van mijn echtgenoot. Iets langer dan een jaar geleden had hij ontdekt dat er een ongeneesbare tumor in zijn hersenen groeide. Hij had een operatie ondergaan en een behandeling gehad om zijn leven te verlengen. Van genezing zou geen sprake meer zijn. De behandeling was geen succes en Jont’s toestand verslechterde snel. 30 November vierde hij zijn laatste verjaardagsfeest, waar iedereen die hij kende aanwezig was. Ik was ervoor uitgenodigd en was aanwezig, want ik wist dat het de laatste keer zou zijn dat hij zijn verjaardag zou vieren. Het was een mooi feest voor meer dan honderd man, zonder gehuil met veel goed eten en drank en er werd veel gelachen.

Fast forward naar gisterochtend. We waren om half tien bij Roberto en Jont aangekomen. Er waren al 30 personen aanwezig, voornamelijk familie en de intiemste vrienden, waaronder mijn man, die mede de eer had om de kist te dragen. De sfeer was bijna feestelijk. Er werd definitief meer gelachen dan gehuild. (Het gelach ontstond door humorloze grapjes die men elkaar verteld als mensen elkaar niet kennen en wat ongemakkelijk een tijd dezelfde ruimte moeten delen). Op straat voor hun huis stond al een bouwlift die de kist vanuit het raam op de eerste etage naar de straat moest brengen. Ook een politieman was ter plekke om ervoor te zorgen dat de operatie goed verliep.

Het dode lichaam was al bijna een week lang bij hen thuis opgebaard geweest. Die gelegenheid, om nog afscheid van hem te nemen, had ik laten lopen vanwege mij angst voor de dood. Onder de kist zorgde een aflkoelingsysteem voor vertraging van het onomkombare proces van ontbinding. De kosten van het afkoelingssysteem. net als alle andere kosten van de uitvaart werden gedekt door een verzekering die Jont al betaald had, tijdens zijn leven. Eenmaal op straat werd de kist gedragen door mijn man en 5 anderen naar een gracht vlakbij, waar een boot klaar lag. De boot bracht hem samen met familie en intimi naar de begraafplaats Zorgvliet. Deze begraafplaats ligt naast de rivier de Amstel. Vandaar de boottocht. De tocht naar de begraafplaats duurde bijna een uur. Genoeg tijd voor de genodigden om elkaar beter te leren kennen en van het geserveerde ontbijt te genieten. Midden op de boot lag de kist. Boven de kist een regenboog vlag met prachtige bloemen erop.

_DST3591-copy

Toen de boot bij de begraafplaats aankwam, stonden er al ongeveer 200 mensen aan de oever op hem te wachten. Heel veel bloemen en sommige ( voor mij) bekende gezichten. De kist werd weer door de 6 uitgekozen mannen naar een soort kapel gebracht. Een kapel zonder kruis, zonder heiligen zonder ster en zonder maan. Rationeel en sobere architectuur. Rechten hoeken, hoog plafond, wit, grijs en zwart marmer. Een van het soort gebouwen die je in Milaan overal ziet. Een absoluut contrast met de vormen en kleuren van de talloze bloemen op de vloer en met de eenvoud van de kist van organische pijnhout.

Zeven toespraken werden er gehouden, inclusief foto’s projectie en muziek tussendoor. Eens in de zoveel tijd blafte de labradoodle Matteo, als hij zijn naam in de toespraken hoorde. Jont en Roberto hadden Matteo als een puppy 9 maanden eerder gekocht. De sprekers waren de zusters, de collega’s van Jont’s laatste werk en ten slotte de weduwnaar.

Op het scherm verschenen foto’s van Jont’s hele leven. Van baby Jont tot en met foto’s die waren genomen toen hij al in behandeling was, waarop zijn gezicht duidelijk opgezwollen was. De muziek die tussendoor werd gespeeld was van Leonard Cohen, Annie Lenox en anderen die in het Engels, Italiaans en Duits zongen. Jont was een hele mooie man, met een ferme kaaklijn, dikke bruin haar en indringende blauwe ogen. Iets wat ik al wist over Jont, maar was vergeten, werd tijdens een van de speeches genoemd: op zijn 45 ste, had Jont afstand genomen van zijn succesvolle corporatieve carrière om zich succesvol te storten op een oude passie, het onderwijs en zijn nieuwe passie beeldhouwen.

De toespraak van de weduwnaar Roberto was degene die mij het diepst raakte. Roberto vertelde met ongelooflijke eerlijkheid over hun eerste ontmoeting in een sleazy bar in Amsterdam. Ook over hun vroege beslissing om geen conventionele en beperkende relatie te hebben. En over hoeveel Jont hem had geleerd over moed en doorzettingsvermogen. Roberto’s toespraak eindigde met het refrein van het lied in Italiaans dat net ervoor was gespeeld: “L’errore non esiste, la paura non esiste”. Oftewel: niets is fout, en angst bestaat niet. Tijdens dit lied heb ik intens gehuild, mijn hoofd bedekt door een sjaal. Een van die diepe en bevrijdende huilpartijen. Alleen daarvoor was de dag van gisteren al de moeite waard.

Na deze ceremonie werd de kist opnieuw op de schouders van de loyale vrienden naar het graf gedragen, een familiegraf waar een broer van Jont en diens man al begraven waren.

Terwijl de kist omlaag ging, zong een vriend een middeleeuws lied waarvan de nostalgie bijna tastbaar was. Daarna gingen de 200 aanwezigen om de beurt langs het open graf. Sommigen gooiden bloemen, andere strooiden aarde. Sommige hebben hun afscheid uitgesproken, andere sloegen een kruis met hun vingers, in stilte. Geen formele geforceerde hysterie.

Ten slot, een grappige overeenkomst met Brazilië: De dag eindigde met pizza. Na afloop van de begrafenis was een selecte groep uitgenodigd om mee te gaan naar een leuke pizzeria. Daar werden we ontvangen met heerlijke bruscheta’s, Vitello Tonato en vele liters Nero D’Avola. Roberto’s vader was Italiaan. Daar heb ik diepe en interessante gesprekken met vreemden gevoerd over het leven en de dood en wat er eigenlijk toe doet in de tijd ertussen. Over wat Jont ons heeft geleerd door zijn leven en door de manier die hij had gekozen om afscheid te nemen van het leven.

Ik heb nog een aantal keer gehuild omdat ik veel huil, vooral als ik over serieuze onderwerpen praat. Ik heb veel gedronken zonder te veel te drinken. Nero D”Avola is mijn een na lievelings wijn, mijn favoriet Canonau ( uit Sardinië). Ik heb het gezelschap van die bijna vrienden verlaten, bijna twaalf uur na mijn aankomst. Ik voelde me beter, wijzer, lichter en blijer. Ik heb geleerd dat het nooit te laat is om iets nieuws te leren en te herzien wat je dacht dat je al wist. Ik heb geleerd om geen situatie te beoordelen voordat je eerst midden in zo’n situatie hebt gezeten. Maar vooral heb ik geleerd dat er geen fouten bestaan en dat je niet bang hoeft te zijn. Noch voor de dood, noch voor het leven. Bedankt Jont voor je prachtige uitvaart.

in memoriam van Jont de Waal.

oorspronkelijke tekst in Portugees: Eduardo Ramos

vertaling: Braziel

fotos: Mirko Merchiori.

243 Comments

 1. Ellis van Ramesdonk
  May 1, 2015

  Wat een schitterend verhaal. Ben blij dat Jont en Roberto zo prachtig in herinnering worden gehouden. Was bij de begrafenis aanwezig en zie door het verhaal weet alles levendig voor me.

  • May 2, 2015

   Dank je, Ellis! voor mij was het ook een bijzondere dag. Liefs, Eduardo.

 2. John J.
  July 24, 2017

  Hier in Spanje was ik vanavond voor het slapen gaan plotseling benieuwd naar wat er van Jont geworden was. Ik had hem al eerder proberen op te sporen, maar ondanks alle sociale media geen spoor van hem. Tot vanavond. Ergens had ik al de gedachte gehad dat ie er misschien niet meer zou zijn. Ik bleef lezen en twijfelen, totdat ik de naam van Roberto zag, en ik las dat hij in het graf van zijn broer Tim was bijgezet. Die begrafenis heb ik destijds mee helpen organiseren. Ik had een tijd lang een relatie met Jont. Vele herinneringen komen nu boven. Ongelooflijk dat ie er niet meer is. Misschien leest Roberto dit nog eens. Hij en ik kennen elkaar alleen van elkaar kort groeten, als ik Jont lang geleden met hem wel eens zag in het Amsterdamse uitgaansleven. Naast mijn bed staat nog steeds een tafeltje, dat Els, zijn zus, ooit mooi beschilderd had om tijdens Koninginnedag te verkopen. Heb ik toen maar gedaan. Ik spreek over het begin van de jaren 90. Het is niet anders. John J.

 3. March 20, 2018

  I have checked your page and i’ve found some duplicate content, that’s why you
  don’t rank high in google, but there is a tool that
  can help you to create 100% unique content, search for; boorfe’s tips unlimited content

 4. June 8, 2018

  I have checked your website and i have found some duplicate
  content, that’s why you don’t rank high in google, but there
  is a tool that can help you to create 100% unique articles, search for:
  SSundee advices unlimited content for your blog

 5. August 10, 2018

  Hello. I see that you don’t update your website too often. I know that writing articles is boring and time consuming.
  But did you know that there is a tool that allows you to create new posts using existing
  content (from article directories or other blogs from your niche)?
  And it does it very well. The new articles are unique and pass the copyscape
  test. You should try miftolo’s tools

 6. August 18, 2018

  What’s up, all the time i used to check webpage posts here early in the break of
  day, for the reason that i like to learn more and more.

 7. December 3, 2018

  Why braziel.nl loads so slow?

 8. December 6, 2018

  I think the admin of this website is genuinely
  working hard in favor of his web page, because here every stuff is quality based material.

 9. December 10, 2018

  Hello. I have checked your braziel.nl and i see you’ve got some duplicate content so
  probably it is the reason that you don’t rank high in google.
  But you can fix this issue fast. There is a tool that generates content like human, just search in google: miftolo’s tools

 10. April 26, 2019

  Hi there, I wish for to subscribe for this blog to get
  latest updates, so where can i do it please help.

 11. Monique Frionnet
  June 19, 2019

  Ik ben op zoek naar een Jont de Waal en hoop niet dat mijn spoor hier (letterlijk) dood loopt. Was deze meneer (Jont de Waal) 30 jaar geleden drama docent in Gouda? Sterkte met dit verlies….!

 12. December 2, 2019

  braziel.nl is awesome. Feel free to check some hot xxx videos i attached

 13. September 17, 2020

  Interessant om te lezen hoe uitvaarten per cultuur kunnen verschillen. Ik snap dat het even wennen is wanneer je een begrafenis of crematie bijwoont in Nederland. Ook heeft elk land zijn eigen tradities.

 14. August 13, 2021

  Bedankt voor het delen van dit persoonlijke verhaal. Mooi om te zien welke overeenkomsten en verschillen er tussen uitvaarten in verschillende culturen zitten. Daarnaast leer je zo ook veel over de waarden van mensen en wat ze belangrijk vinden in het leven.

 15. October 24, 2021

  Pretty! This has been an incredibly wonderful post.

  Thank you for supplying this information.

 16. March 28, 2022

  Interesante blog . Aprendo algo con cada web todos los días. Siempre es estimulante poder disfrutar el contenido de otros bloggers. Me gustaría usar algo de tu articulo en mi web, naturalmente pondré un enlace , si no te importa. Gracias por compartir.

 17. March 30, 2022

  Het is echt een leuk en bruikbare stukje informatie . Ik ben blij dat u deze gedeelde nuttig info bij ons. Houd ons op de hoogte als dit. Thanks voor het delen.

 18. April 25, 2022
 19. September 29, 2022

  I was recommended this web site by my cousin. I’m not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed
  about my difficulty. You are incredible! Thanks!

 20. June 2, 2023

  I loved as much as you’ll receive carried out right here.
  The sketch is attractive, your authored material stylish.
  nonetheless, you command get got an nervousness over that you wish be
  delivering the following. unwell unquestionably come more
  formerly again as exactly the same nearly a lot often inside case
  you shield this hike.

 21. August 4, 2023

  This site certainly has all of the information I needed concerning this subject and didnt know who to ask..

 22. September 29, 2023

  I just could not depart your website prior to suggesting that I really enjoyed the standard information a person provide for your visitors? Is going to be back often in order to check up on new posts

 23. October 4, 2023

  I have been surfing online more than three hours today, yet I never found any interesting article like yours. It’s pretty worth enough for me. In my opinion, if all website owners and bloggers made good content as you did, the internet will be much more useful than ever before.

 24. October 6, 2023

  Great blog! Do you have any recommendations for aspiring writers?
  I’m hoping to start my own site soon but I’m a little lost on everything.
  Would you recommend starting with a free platform like WordPress or go for a paid
  option? There are so many choices out there that I’m totally
  confused .. Any recommendations? Appreciate it!

 25. October 6, 2023

  Wow that was strange. I just wrote an very long comment but after I clicked submit my comment didn’t show up.
  Grrrr… well I’m not writing all that over again. Anyways, just wanted
  to say wonderful blog!

 26. October 6, 2023

  Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point.
  You definitely know what youre talking about, why throw away your intelligence on just posting videos to your blog when you could be giving us something enlightening to read?

 27. October 6, 2023

  I have been browsing on-line more than three hours lately, yet I never discovered any attention-grabbing
  article like yours. It’s lovely value enough for me. Personally, if all site owners and bloggers made good content as you probably did, the internet shall be a lot more
  useful than ever before.

 28. October 6, 2023

  I was curious if you ever considered changing the layout of your website?
  Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could
  a little more in the way of content so people could connect with it better.
  Youve got an awful lot of text for only having one or two images.
  Maybe you could space it out better?

 29. October 6, 2023

  Great post. I used to be checking constantly this weblog and I
  am inspired! Very useful information particularly
  the ultimate section 🙂 I care for such information a lot.
  I used to be looking for this certain info
  for a long time. Thank you and good luck.

 30. October 7, 2023

  Good day! I know this is kinda off topic nevertheless I’d
  figured I’d ask. Would you be interested in trading links or maybe guest authoring a blog post or vice-versa?
  My blog addresses a lot of the same subjects as yours and I believe
  we could greatly benefit from each other. If you
  happen to be interested feel free to send me an email.

  I look forward to hearing from you! Awesome blog by the way!

 31. October 7, 2023

  It’s going to be end of mine day, however before finish I am reading this fantastic piece of writing to increase my knowledge.

 32. October 8, 2023

  I just like the valuable info you provide to your articles.

  I will bookmark your weblog and take a look at again right here frequently.
  I am quite sure I will be informed lots of new stuff proper right here!
  Good luck for the next!

 33. October 8, 2023

  This design is spectacular! You definitely know how to keep a reader amused.
  Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Fantastic
  job. I really enjoyed what you had to say, and more than that, how you
  presented it. Too cool!

 34. October 8, 2023

  It also prioritises risk management and time efficiency when trading.

 35. October 9, 2023

  I wanted to thank you for this great read!! I certainly enjoyed every bit of it.
  I have got you bookmarked to look at new stuff you post…

 36. October 9, 2023

  Way cool! Some extremely valid points! I appreciate you writing this article and also the rest of the
  website is extremely good.

 37. October 9, 2023

  It’s actually very difficult in this busy life to listen news
  on TV, so I simply use the web for that reason, and get the newest information.

 38. October 10, 2023

  Nice blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere?
  A design like yours with a few simple adjustements would really make my blog jump out.
  Please let me know where you got your theme. Thank you

 39. October 10, 2023

  continuously i used to read smaller articles or reviews that also clear their motive,
  and that is also happening with this piece of writing
  which I am reading at this place.

 40. October 15, 2023

  I really like what you guys are up too. This sort of clever work
  and reporting! Keep up the very good works guys I’ve incorporated you guys to
  my personal blogroll.

 41. October 16, 2023

  I was able to find good info from your articles.

 42. October 16, 2023

  Like!! I blog quite often and I genuinely thank you for your information. The article has truly peaked my interest.

 43. October 16, 2023

  Simply a smiling visitant here to share the love (:, btw great design and style.

 44. October 16, 2023

  Good info. Lucky me I came across your website by accident.

 45. October 16, 2023

  I was able to find good info from your content.

 46. October 16, 2023

  Its like you read my mind!

 47. October 16, 2023

  This is a topic which is near to my heart… Cheers! Where are your contact details though?

 48. October 16, 2023

  I was more than happy to search out this web-site.

 49. October 16, 2023

  This post is invaluable. When can I find out more?

 50. November 4, 2023

  Casinos must even have enhanced airr filtration, ventilation and
  purification standards in placee so as to open.
  This is a good place for a enjoyable evening wth pals
  or as is my case, a spot to be around gobs of people you do not know;
  however feeling comfortable and hopefully fortunate. Poki has
  the most effective frede on-line video games choice and
  affords probbably the most fuun experience to play alone or with buddies.

  A reliable cryptocurrency buying and selling platform offers
  either a fiat trade or a cryptocurrency-to-cryptocurrency (C2C) alternate.
  In distinction to fiat currency, which is regulzted
  by a single authority, corresponding to a central financial institution, this currency is run utilizing block chain technology.
  Unlike mostt different states, Europe’s largest economic system regards Bitcoin as personal cash, versus a currency, commodity,
  orr inventory. Yes, Bitcoin is legal in Dubai. Although some early followers of the undertaking on the Bitcoin dikscussion oard believed that dash’s fast
  rose waas associated to a scam, the surge was extra probably due to
  the scarcity of sprint on exchanges.

  Feel free to visitt my web-site crypto casino hack

 51. November 19, 2023

  Great article, exactly what I was looking for.

 52. November 20, 2023

  My brother suggested I might like this website. He was totally right.
  This post actually made my day. You can not imagine just how much
  time I had spent for this information! Thanks!

 53. November 21, 2023

  Fantastic beat ! I would like to apprentice whilst you amend your web site,
  how can i subscribe for a blog web site? The account helped me a acceptable deal.
  I had been a little bit acquainted of this your broadcast provided vivid transparent concept

 54. November 21, 2023

  I am curious to find out what blog platform you are working with?

  I’m having some small security issues with my latest blog and I
  would like to find something more safe. Do you have any recommendations?

 55. November 22, 2023

  It is in reality a great and helpful piece of info.
  I’m happy that you simply shared this useful information with us.

  Please keep us informed like this. Thank you for sharing.

 56. November 24, 2023

  magnificent submit, very informative. I wonder why the opposite specialists of this sector do not understand this.
  You must continue your writing. I’m confident, you have a great readers’ base
  already!

 57. December 7, 2023

  Lovely website! I am loving it!! Will be back later to read some more. I am bookmarking your feeds also.

 58. December 9, 2023

  Exactly what I was searching for, regards for posting.

 59. December 11, 2023

  It’s appropriate time to make some plans for the longer term and it’s time to be happy. I have read this put up and if I may just I want to recommend you some attention-grabbing issues or advice. Perhaps you can write next articles regarding this article. I want to learn even more things approximately it!

 60. December 22, 2023

  Really enjoyed this blog post, is there any way I can get an email whenever you make a fresh post?

 61. January 7, 2024

  Excellent way of telling, and fastidious paragraph to take facts on the topic of my presentation subject, which i am going to convey
  in institution of higher education.

 62. January 7, 2024

  I likewise believe so , perfectly indited post! .

 63. January 9, 2024

  I’ve been browsing online greater than three hours nowadays, yet I never discovered any attention-grabbing article like yours. It is pretty value sufficient for me. In my opinion, if all site owners and bloggers made just right content material as you probably did, the net will be a lot more useful than ever before. “A winner never whines.” by Paul Brown.

 64. January 11, 2024

  Well I really enjoyed studying it. This post procured by you is very practical for accurate planning.

 65. January 14, 2024

  Would you be interested by exchanging hyperlinks?

 66. January 31, 2024

  It’s really a great and helpful piece of info. I am glad that you shared this helpful info with us. Please keep us up to date like this. Thanks for sharing.

 67. February 3, 2024

  Excellent blog here! Additionally your site lots up very fast! What host are you using? Can I get your affiliate hyperlink to your host? I wish my site loaded up as fast as yours lol

 68. February 11, 2024

  Thanks in favor of sharing such a fastidious opinion, paragraph is good,
  thats why i have read it fully

 69. February 26, 2024

  When I originally commented I clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now each time a comment is added I get four emails with the same comment. Is there any way you can remove me from that service? Thanks!

 70. March 5, 2024

  Great amazing issues here. I?¦m very happy to peer your post. Thank you a lot and i’m looking forward to contact you. Will you please drop me a e-mail?

 71. March 6, 2024

  I will right away seize your rss as I can not to find your email subscription hyperlink or e-newsletter service. Do you have any? Kindly let me understand so that I may just subscribe. Thanks.

 72. March 16, 2024

  I enjoy looking through an article that can make men and women think.

  Also, thanks for allowing me to comment!

  Also visit my site :: dumanbet

 73. March 24, 2024

  I’m in awe of the way you handle topics with both grace and authority.

 74. March 26, 2024

  Oh my goodness! Incredible article dude! Thanks, However I am having problems with your RSS.
  I don’t know why I can’t subscribe to it. Is there anyone else getting the same RSS
  problems? Anyone who knows the answer can you kindly respond?
  Thanx!!

  Feel free to surf to my website; vpn coupon code 2024

 75. March 26, 2024

  Thanks for the marvelous posting! I seriously enjoyed reading it, you’re a great author.I will make certain to bookmark your blog and definitely will come back down the road.
  I want to encourage you to ultimately continue your great posts, have a nice afternoon!

  Here is my blog: vpn coupon code 2024

 76. April 2, 2024

  Fabulous, what a website it is! This webpage gives helpful
  information to us, keep it up.

  Here is my homepage vpn special code

 77. April 5, 2024

  Your creativity and intelligence shine through this post. Amazing job!

 78. April 10, 2024

  This was a great enjoy reading—thought-provoking and informative. Thank you!

 79. April 11, 2024

  This was a great enjoy reading—thought-provoking and informative. Thank you!

 80. April 11, 2024

  I’m so glad I stumbled upon this article. It was exactly what I needed to enjoy reading!

 81. April 12, 2024

  Thoroughly insightful read, or so I thought until I realized it was The expertise shining through. Thanks for making me feel like a novice again!

 82. April 13, 2024

  I learned a lot, and now I’m curious about what else you could teach me. The intelligence is as captivating as The prose.

 83. April 14, 2024

  The Writing is a constant source of inspiration and knowledge, like a muse that never fails to inspire. Thank you for being my muse.

 84. April 18, 2024

  Your insights have added a lot of value to my understanding. Thanks for sharing.

 85. April 21, 2024

  Your writing style is captivating! I was engaged from start to finish.

 86. April 22, 2024

  Your blog is a constant source of inspiration and knowledge. Thank you!

 87. April 23, 2024

  You’ve opened my eyes to new perspectives. Thank you for the enlightenment!

Drop a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *